Omura ’ s WHALE
Balaenoptera cf. B. omurai
wada, Oishi, and Yamada, 2003 (nomenklatura nierozwiązana)

rząd: Cetacea
Podrząd: Mysticeti
Rodzina: Balaenopteridae

wieloryb Omura został opisany w 2003 roku. Obecnie istnieje wiele dowodów z molekularnych badań genetycznych potwierdzających, że Omura jest prawidłowym gatunkiem. Różni się od wielorybów Bryde i nie jest blisko spokrewniony z nimi. Potwierdzenie nomenklatury oczekuje na ustalenie od okazu typowego w Muzeum w Kalkucie.

okazy tego wieloryba zostały włączone do wielorybów pigmejskich/karłowatych Bryde ’ a w niektórych badaniach, ale obecnie wiadomo, że jest on odgałęzieniem linii wielorybów rorqual* i być może bardziej spokrewniony z wielorybem błękitnym.

kształt ciała wieloryba Omury jest opływowy i elegancki. Najwyraźniej mają tylko jeden wybitny grzbiet na swojej rostrum, podczas gdy większość wielorybów Bryde ’ a ma trzy. Kształt płetwy grzbietowej nie jest dobrze znany, ale uważa się, że jest podobny do wieloryba Bryde ’ a i sei, który jest wysoki i falcate** i gwałtownie rośnie z tyłu. Mogą być bardzo falcate niektóre dowody sugerują. Przywry są szerokie z relatywnie prostą krawędzią spływu.

Kolor omury nie jest do końca znany, ale najbardziej przypomina płetwala z asymetryczną dolną szczęką (która jest biała po prawej i ciemna po lewej). Wydaje się, że niektóre zwierzęta mają lekkie smugi i płomienie, które rozciągają się od jasnej strony brzusznej na ciemniejszy grzbiet. Przednie krawędzie i wewnętrzne powierzchnie płetw są białe, podobnie jak brzuszna powierzchnia płetw, które mają czarny margines.

80-90 plis gardłowych sięga poza pępek. 180-210 par płyt fiszbinowych jest krótkich i szerokich. W Kolorze są żółtawo-białe do Czarnego, a niektóre mogą być dwukolorowe.

ponieważ Omura została niedawno opisana, a jej wygląd fizyczny nie jest dobrze znany, należy zachować ostrożność w identyfikacji gatunku i wykluczeniu innych wielorybów (płetwali małych, sei, Bryde ’ s i minke).

złożony wzór koloru Omury powinien być łatwy do zidentyfikowania, gdy jest wyraźnie obserwowany. Ma asymetryczną dolną szczękę i lekkie smugi i szewrony na plecach. Płetwa grzbietowa może mieć bardzo haczykowatą płetwę wznoszącą się pod stromym kątem.

trzy grzbiety głowy przez wiele lat były źródłem potwierdzenia wieloryba Bryde ’ a; jednak istnieją pewne sugestie, że Omura może czasami mieć również dodatkowe grzbiety głowy. Również woda uchodząca z głowy innych gatunków może być mylona z dodatkowymi grzbietami głowy.

wieloryby Omury można również pomylić z wielorybami norek, ale są one na ogół nieco mniejsze i mają ostrzejszy punkt głowy, gdy ogląda się je z góry. Białe paski na płetwach wskazują na norki pospolite. Mają również symetryczne ubarwienie głowy, w przeciwieństwie do Omura. Aby być całkowicie pewnym identyfikacji wieloryba, próbki genetyczne mogą być wymagane do potwierdzenia.

rozmieszczenie: granice jego zasięgu nie są dobrze znane, ale wydają się być ograniczone do zachodniego Pacyfiku i wschodniego Oceanu Indyjskiego. Prawdopodobnie jest ograniczony do wód tropikalnych i subtropikalnych i pojawia się na szelfie kontynentalnym w stosunkowo wodach przybrzeżnych.

ekologia i zachowanie: Niewiele wiadomo o ekologii gatunku i praktycznie nic nie wiadomo o jego Biologii Rozrodu. Podejrzewa się, że nie ma dokładnego sezonu lęgowego w przeciwieństwie do większości rorquali. Zwykle spotykane w parach, mogą gromadzić się w większych grupach na żerowiskach.

karmienie i zdobycz: wieloryby Omury prawdopodobnie szkolą głównie rybożerców. Podobnie jak większość innych rorquali, są podajnikami lonży.

zagrożenia i Status: wieloryby Omura prawdopodobnie nigdy nie były polowane tak intensywnie jak ich więksi krewni: wieloryby blue, fin, sei i Bryde. Z tego powodu prawdopodobnie nie jest krytycznie wyczerpany, z wyjątkiem prawdopodobnie Filipin. Japończycy polowali na nie w ramach „naukowego wielorybnictwa” na Morzu Salomona i w pobliżu Wysp Kokosowych na Oceanie Indyjskim. Zostali również zabici przez rzemieślników wielorybników z filipińskich wiosek (i prawdopodobnie Indonezji).

Status IUCN: Not listed-International Union for the Conservation of Nature and Natural Resources, obecnie World Conservation Union (IUCN Red List).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.