Omura ‘ s walvis
Balaenoptera cf. B. Omurai
Wada, Oishi, and Yamada, 2003 (nomenclatuur unresolved)

orde: Cetacea
suborde: Mysticeti
familie: Balaenopteridae

de Omura walvis werd beschreven in 2003. Er is nu overvloedig bewijs uit moleculaire genetische studies om te bevestigen dat Omura een geldige soort is. Het is anders dan en niet nauw verwant aan Bryde ‘ s walvissen. Bevestiging van de nomenclatuur is in afwachting van de bepaling van een type specimen in het Calcutta Museum.In sommige studies werden exemplaren van deze walvis opgenomen onder de dwergvinvissen van Bryde, maar het is nu bekend dat hij afstamt van de rorqual* lijn van walvissen, en misschien meer verwant is aan de blauwe vinvis.

de lichaamsvorm van de Omura ‘ s walvis is gestroomlijnd en strak. Ze hebben blijkbaar maar één prominente richel op hun rostrum, terwijl de meeste Brydewalvissen er drie hebben. De vorm van de rugvin is niet goed bekend, maar men denkt dat het lijkt op die van Bryde ‘ s en sei walvissen die lang zijn en valken** en abrupt uit de rug rijzen. Ze kunnen erg falcate zijn, wat bewijs suggereert. De staart is breed met een relatief rechte achterrand.

het kleurpatroon van de Omura is niet volledig bekend, maar het lijkt het meest op dat van de vinvis met een asymmetrische onderkaak (die wit is aan de rechterkant en donker aan de linkerkant). Het lijkt erop dat sommige dieren lichte strepen en vlammen hebben die zich uitstrekken van de lichte ventrale kant naar de donkere rug. De voorste randen en binnenvlakken van de vinnen zijn wit en ook het ventrale oppervlak van de staartwervels hebben een zwarte rand.

de 80-90 keelplooien reiken tot voorbij de navel. De 180-210 paar baleinplaten zijn kort en breed. In kleur zijn ze geelachtig wit tot zwart en sommige kunnen tweekleurig zijn.

omdat de Omura pas onlangs is beschreven en het uiterlijk ervan niet goed bekend is, moet de soort worden geïdentificeerd en moeten andere walvissen (kleine vinvissen, sei, Bryde ‘ s en dwergvinvissen) worden uitgesloten.

het complexe kleurenpatroon van de Omura moet gemakkelijk herkenbaar zijn wanneer het duidelijk wordt waargenomen. Het heeft een asymmetrische onderkaak en lichte strepen en chevrons op de rug. De rugvin kan een zeer gehaakte vin hebben die onder een steile hoek opstijgt.

drie hoofdruggen zijn al vele jaren een bron van bevestiging van een Brydewalvis; er is echter enige suggestie dat de Omura soms ook bijkomende hoofdruggen heeft. Ook kan water golvend van het hoofd van andere soorten worden verward met accessoire hoofdruggen.

Omura ‘ s walvissen kunnen ook worden verward met dwergvinvissen, maar ze zijn over het algemeen iets kleiner en hebben een scherpere punt naar de kop wanneer ze van bovenaf worden bekeken. De witte banden op de flippers zijn indicatief voor gewone minkes. Ze hebben ook symmetrische hoofdkleur, in tegenstelling tot de Omura. Om zeker te zijn van de identificatie van de walvis, kunnen genetische monsters nodig zijn voor bevestiging.

verspreiding: de grenzen van het verspreidingsgebied zijn onbekend, maar lijken beperkt te zijn tot de westelijke Stille Oceaan en de oostelijke Indische Oceaan. Blijkbaar is het beperkt tot tropische en subtropische wateren en komt het boven het continentaal plat in relatief dichtbijgelegen wateren voor.

ecologie en gedrag: Over de ecologie van de soort is weinig bekend en over de voortplantingsbiologie is vrijwel niets bekend. Het vermoeden bestaat dat de soort geen precies broedseizoen heeft in tegenstelling tot de meeste rorquals. Meestal gezien in paren, kunnen ze samenkomen in grotere groepen op voedselgronden.

eten en prooien: Omura ‘ s walvissen zijn waarschijnlijk vooral scholende viseters. Net als de meeste andere rorquals, ze zijn longe feeders.

bedreigingen en Status: Omura ‘ s walvissen zijn waarschijnlijk nog nooit zo intensief bejaagd als hun grotere verwanten: de blauwe, vin -, sei-en Brydewalvissen. Hierdoor is het waarschijnlijk niet ernstig uitgeput, behalve mogelijk in de Filipijnen. De Japanners hebben op hen gejaagd onder “wetenschappelijke walvisvangst” in de Salomonszee en in de buurt van de Cocos eilanden in de Indische Oceaan. Ze zijn ook gedood door ambachtelijke walvisvaarders uit Filippijnse dorpen (en waarschijnlijk Indonesië).

IUCN-Status: niet op de lijst geplaatst – Internationale Unie voor het behoud van de natuur en de natuurlijke hulpbronnen, nu de World Conservation Union (IUCN Red List).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.