balena OMURA
Balaenoptera cf. B. omurai
Wada, Oishi și Yamada, 2003(nomenclatura nerezolvată)

ordin: Cetacea
subordine: Mysticeti
familie: Balaenopteridae

balena Omura a fost descrisă în 2003. Există acum dovezi profunde din studiile genetice moleculare pentru a confirma că Omura este o specie validă. Este diferit și nu este strâns legat de balenele lui Bryde. Confirmarea nomenclaturii așteaptă determinarea de la un specimen de tip din Muzeul Calcutta.

exemplarele acestei balene au fost incluse printre balenele pitice/pitice Bryde în unele studii, dar acum se știe că este o ramură a liniei de balene rorqual* și poate mai strâns legată de balena albastră.

forma corpului balenei Omura este raționalizată și elegantă. Se pare că au o singură creastă proeminentă pe tribună, în timp ce majoritatea balenelor lui Bryde au trei. Forma aripioarelor dorsale nu este bine cunoscută, dar se crede că este ca cea a balenelor Bryde și sei, care este înaltă și falcată și se ridică brusc din spate. Ele pot fi foarte falcate unele dovezi sugerează. Flukes sunt largi, cu o margine dreaptă relativă.

modelul de culoare Al Omura nu este complet cunoscut, dar seamănă cel mai mult cu cel al balenei cu o maxilară inferioară asimetrică (care este albă în dreapta și întunecată în stânga). Se pare că unele animale au dungi ușoare și flăcări care se extind din partea ventrală ușoară pe spatele mai întunecat. Marginile anterioare și suprafețele interioare ale înotătoarelor sunt albe, la fel și suprafața ventrală a fluturilor care au o margine neagră.

pliurile gâtului 80-90 ajung dincolo de buric. Cele 180-210 perechi de plăci baleen sunt scurte și largi. În culoare, sunt alb-gălbui până la negru, iar unele pot fi în două tonuri.

deoarece Omura a fost descrisă recent și aspectul său fizic nu este bine cunoscut, trebuie să se acorde atenție identificării speciilor și excluderii altor balene (balenele mici, sei, Bryde și minke).

modelul complex de culoare Al Omura ar trebui să fie ușor de identificat atunci când este observat în mod clar. Are o maxilară inferioară asimetrică și dungi ușoare și șuruburi pe spate. Aripioarele dorsale pot avea o aripă foarte agățată care se ridică la un unghi abrupt.

trei crestele capului au fost de mulți ani o sursă de confirmare a balenei Bryde; cu toate acestea, există unele sugestii că Omura poate avea uneori și crestele capului accesoriu. De asemenea, apa care se scurge de pe capul altor specii poate fi confundată cu crestele capului accesoriu.

balenele Omura pot fi, de asemenea, confundate cu balenele minke, dar sunt în general puțin mai mici și au un punct mai ascuțit la cap atunci când sunt privite de sus. Benzile albe de pe flippers sunt indicative pentru minkes comune. De asemenea, au o colorare simetrică a capului, spre deosebire de Omura. Pentru a fi absolut siguri de identificarea balenei, pot fi necesare probe genetice pentru confirmare.

distribuție: limitele gamei sale nu sunt bine cunoscute, dar par a fi limitate la Oceanul Pacific de Vest și Oceanul Indian de Est. Aparent, este limitat la apele tropicale și subtropicale și apare peste platoul continental în apele relativ apropiate.

Ecologie și comportament: Se știe puțin despre ecologia speciei și practic nu se știe nimic despre biologia sa reproductivă. Se suspectează că nu are un sezon de reproducere precis, spre deosebire de majoritatea rorqualelor. În general văzute în perechi, ele se pot aduna în grupuri mai mari pe motive de hrănire.

hrănire și pradă: balenele Omura sunt, probabil, în primul rând de școlarizare mancatorii de pește. La fel ca majoritatea celorlalte rorquale, acestea sunt alimentatoare.

amenințări și statut: balenele Omura nu au fost probabil niciodată vânate la fel de mult ca rudele lor mai mari: balenele albastre, fin, sei și Bryde. Din această cauză, probabil că nu este epuizat critic, cu excepția posibilului în Filipine. Japonezii i-au vânat sub „vânătoare științifică de balene” în Marea Solomon și în apropierea Insulelor Cocos din Oceanul Indian. De asemenea, au fost uciși de balenieri artizanali din satele filipineze (și probabil Indonezia).

statutul IUCN: nu este listat – Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii și a resurselor naturale, acum Uniunea Mondială pentru conservare (Lista Roșie a IUCN).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.